Input:

Obračun plače 2020 (primerjava z 2019)

2.3.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

10.15 Obračun plače 2020 (primerjava z 2019)

doc. dr. Lidija Robnik

Plačilo za delo je opredeljeno v Zakonu o delovnih razmerjih, natančneje v 126. členu ZDR-1. Pogodba o zaposlitvi je sestavljena iz plače, ki mora biti vedno v denarni obliki, in morebitnih drugih vrst plačil, če je tako določeno s kolektivno pogodbo. Pri plači mora delodajalec upoštevati minimum, določen z zakonom oziroma kolektivno pogodbo, ki neposredno zavezuje delodajalca.

Bruto plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je tako dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

127. člen ZDR-1 podrobneje definira naslednje pojme:

  • osnovna plača se določi upoštevaje zahtevnost dela, za katerega je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi,

  • delovna uspešnost delavca se določi upoštevaje gospodarnost, kvaliteto in obseg opravljanja dela, za katerega je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi,

  • dodatki se določijo za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, in sicer za nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo, delo na praznike in dela proste dneve po zakonu; dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu, ki niso vsebovani v zahtevnosti dela, se lahko določijo s kolektivno pogodbo.

Višina bruto minimalne plače (dalje BMP) se določa v začetku vsakega koledarskega leta za delo, opravljeno v polnem delovnem času. V primeru, da delojemalec dela krajši delovni čas, ima pravico do sorazmernega dela minimalne bruto plače.

V BMP niso všteti dodatki, ki so lahko (odvisno od kolektivnih pogodb dejavnosti):

  • dodatek na nočno delo (od 23.00 do 6.00 ure; nočna izmena od 22.00 do 7.00 ure),

  • dodatek na delo v nedeljo,

  • dodatek na delo na


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih